De medische term voor etalagebenen is claudicatio intermittens, letterlijk vertaald: “intermitterend hinken”. Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Vettige bestanddelen uit het bloed zoals cholesteroldeeltjes, nestelen zich in de vaatwand: er ontstaat een vaatvernauwing in de binnenwand van de slagader. De binnenste vaatwand groeit hierdoor naar binnen. Dit is slagaderverkalking. Door de vernauwing kan er minder bloed naar de spieren. In rust kunnen de spieren nog van voldoende bloed en dus zuurstof worden voorzien. Maar wanneer een patiënt zich gaat inspannen en dus meer bloed en zuurstof vraagt, schiet het aanbod te kort. Gevolg: te weinig zuurstof en daarna pijnklachten en/of kramp in één of beide benen. Zodra de inspanning wordt gestaakt verdwijnen de pijnklachten weer.

De klachten die direct het gevolg zijn van de etalagebenen zullen aangepakt worden door middel van gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bij de fysiotherapeut. Onze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet (extra geschoold in de begeleiding van mensen van etalage-benen).

Door bewegen worden de kleinere bloedvaten beter gebruikt, waardoor de doorbloeding naar de spieren toe verbetert. Dus er worden geen daadwerkelijke nieuwe bloedvaten gevormd, maar de kleine aftakkingen worden groter en kunnen dus meer bloed (en zuurstof) transporteren. Het trainen kan op verschillende manieren gedaan worden. Maar er zal niet alleen getraind worden, er wordt ook advies gegeven over leefstijl en leefstijlverandering.

Etalagebenen worden meestal het best behandeld met gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding. Bij de beweegtherapie gaat u een grotere loopafstand opbouwen en meer bewegen. De leefstijlbegeleiding maakt uw beweegtherapie effectiever en is onderdeel van de behandeling. Samen stellen we het doel vast dat u graag wilt bereiken. Daarna gaan we samen kijken hoe u dit doel gaat bereiken.

Hoe lang duurt de behandeling?

De gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding duurt 12 maanden. In de eerste periode van de beweegtherapie traint u vaak samen met ons (dit kan bijvoorbeeld twee a drie keer per week zijn) en verder in de therapie traint u steeds vaker zelfstandig thuis. Hoe vaak u precies traint, spreken we samen af.

Vooruitgang meten

De therapie start met een meting om te zien hoe ver u kunt lopen. Elke drie maanden herhalen we de meting. Zo kunt u kunt zien hoeveel u vooruit gaat.

Wat levert de therapie u op?

U werkt ernaartoe om de doelen te behalen die we hebben vastgesteld en u zult na de therapie wat verder kunnen lopen dan voor de therapie. Daarnaast heeft de therapie ook een positieve invloed op uw hart, longen, bloeddruk, cholesterol en uw bloedsuiker. En de therapie werkt ontspannend!

Vergoedingen

Gedurende 12 maanden krijgt u 37 behandelingen vergoed uit het basispakket. Heeft u al eerder therapie gehad voor etalagebenen? Dan moet we even nazoeken hoeveel behandelingen u vergoed krijgt.